Ugrás a fő tartalomra

Az első

Mielőtt közzétenném legelső receptemet, hadd említsek meg néhány fontos dolgot.

Szívem szerint azt a címet adtam volna gasztroblogomnak, hogy Mérleg és méreg nélkül. Hosszas mérlegelés😃 után azonban maradtam a rövidebb, egyszerűbb változatnál. Miért említem a mérget? Nos, a receptek, amelyeket megosztok, nem tartalmazzák hófehér ellenségemet, a finomított fehér cukrot. Részletesen most nem fejtem ki, miért haragszom oly’ nagyon a cukorra, hiszen ezt már megtettem a személyes blogomban. Aki nagyon kíváncsi rá, az itt elolvashatja gondolataimat a betegségek garmadáját okozó cukorral kapcsolatban.
cukorhorror

Amiket még mellőznek receptjeim, az a fehér liszt, hidrogénezett étolaj és a margarin, továbbá semmilyen állati eredetű összetevő nem szerepel majd a hozzávalók között.

Érdekességként megemlítem, hogy mindössze néhány hónapja tértem át a növényi alapú táplálkozásra, és csupa pozitív hatást tapasztaltam magamon! A szervezetem elengedte a maradék néhány kiló feleslegemet, fittebb és ellenállóbb vagyok, és ami a fő: új és fantasztikusan finom ételeket fogyasztok, amelyeket nagyon gyorsan lehet elkészíteni.

Végezetül hadd osszak meg Veled néhány kulisszatitkot.
Egyszer már elindítottam ezt a blogot. Időközben azonban, pontosabban 2018 szeptember végén egyik napról a másikra áttértem a növényi alapú táplálkozásra. Úgy döntöttem, hogy mivel többé nem található meg a konyhámban/kamrámban semmilyen állati eredetű hozzávaló, így a jövőben csakis olyan recepteket osztok meg, amelyek ezeket nem tartalmazzák.
Elölről kezdem hát a blogot, így legalább a régi recepteket tesztelhetem növényi alapanyagokkal. Végül is nem bonyolult a dolog, és mindenre van alternatíva.
hús → tofu/szója
tojás → ecet (süteményeknél kiválóan működik)
tehéntej → növényi alapú tejek (változatosak és egészségesek)
vaj/zsír → kókuszolaj
tejtermékek → szójakészítmények
túró → köles (meglepő, de működik!)
sajt → inaktív élesztőpehely

Abban reménykedek, hogy aki megszokta, hogy étkei alapját a fentebb említett (bal oldali oszlopban látható) és nem mellesleg egészségtelen hozzávalók képezik, kedvet kap a kísérletezéshez, és végül kellemesen csalódik a receptekben. Hiszen azt megígérhetem, hogy az általam minden esetben kipróbált finomságok igazi kényeztetést nyújtanak az ízlelőbimbóinknak, és még az egészségünkre is jótékony hatással vannak!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cukkinis-füstölt paprikás lecsó bográcsban

Végre itt a jó idő, miért ne lehetne kiköltöztetni a konyhánkat a kertbe? A dolgunk egyszerű: miközben szeretteinkkel elsörözgetünk, lustán figyelemmel kísérjük, hogyan rotyog a bográcsban mindaz, amit beledobáltunk. 😊 Hozzávalók: 3 db cukkini, 5 nagy fej vöröshagyma, 6 db tv paprika, 9 db paradicsom, só-bors kóstolás alapján, majoranna (nemigen fog érződni), 1 csomag füstölt pirospaprika (ez már fog), 5 evőkanál őrölt lenmag (ez adja hozzá az egészséges zsiradékot), 5 evőkanál sörélesztőpehely (elhagyható) Elkészítés: Mialatt férjem előhívta magából az ősembert, és tüzet csiholt, addig én szépen megtisztítottam és feldaraboltam az összes zöldséget (a cukkinit hámozva). A képen látható alkoholos ital nem tartozott a hozzávalók táborába, de szerintem nem tragédia, ha netalán “véletlenül” a bográcsba borul valami ilyesmi. 😅 Meglepő dolgot fogok mondani. Nem használtunk zsiradékot, mégis isteni lett a végeredmény! Először is a bográcsba öntöttem 1 liter viz...

Zelleres-babos "humusz"

Amikor a gyorsaság az elsődleges szempont, tökéletes ez a recept. Ezenfelül tápláló, könnyen beszerezhető alapanyagokból készül, és istenien finom! A receptről készült videó itt tekinthető meg:  Zelleres-babos "humusz" Hozzávalók: zellerlevél, 2 doboz csicseriborsó konzerv (lé nélkül), 1 doboz babkonzerv, 2-3 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál mustár, 2 teáskanál só, füstölt pirospaprika, őrölt kömény, őrölt bors Elkészítés: A hozzávalókat egész egyszerűen tálba raktam, és alaposan eldolgoztam botmixerrel. Jó étvágyat hozzá!

Krumpli rázva, nem keverve

Az elmúlt időben nemigen voltam aktív ezen a felületen. 😏 Sok változás történt az életemben, ahogyan bennem is. Blogomon valószínűleg továbbra is csak alkalomadtán bukkanok majd fel, viszont ha szeretnéd, követheted életem alakulását a Vegán Haspók nevű Instagram oldalamon és YouTube csatornámon, valamint személyes Instámon is ( oszlanszkyrita ) Az alábbi receptről készítettem egy videót ( Krumpli rázva, nem keverve ), ám a rend kedvéért ismertetem itt is.   Hozzávalók: burgonya,  olaj,  só-bors,  füstölt pirospaprika,  majoránna (Mennyiségek tekintetében hallgass a szívedre és az ízlésedre. 😉)   Elkészítés: A burgonyákat alaposan megmossuk, és hasábokra vágjuk. Egy jókora befőttesüvegben összekeverjük a többi hozzávalót. Az üvegbe öntjük a krumpliszeleteket, majd jó alaposan összerázzuk. (Közben táncolni is lehet, ahogy én tettem a videóban.🙈) Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ebbe szórjuk a jól befűszerezett krumpli hasá...