Ugrás a fő tartalomra

Az első

Mielőtt közzétenném legelső receptemet, hadd említsek meg néhány fontos dolgot.

Szívem szerint azt a címet adtam volna gasztroblogomnak, hogy Mérleg és méreg nélkül. Hosszas mérlegelés😃 után azonban maradtam a rövidebb, egyszerűbb változatnál. Miért említem a mérget? Nos, a receptek, amelyeket megosztok, nem tartalmazzák hófehér ellenségemet, a finomított fehér cukrot. Részletesen most nem fejtem ki, miért haragszom oly’ nagyon a cukorra, hiszen ezt már megtettem a személyes blogomban. Aki nagyon kíváncsi rá, az itt elolvashatja gondolataimat a betegségek garmadáját okozó cukorral kapcsolatban.
cukorhorror

Amiket még mellőznek receptjeim, az a fehér liszt, hidrogénezett étolaj és a margarin, továbbá semmilyen állati eredetű összetevő nem szerepel majd a hozzávalók között.

Érdekességként megemlítem, hogy mindössze néhány hónapja tértem át a növényi alapú táplálkozásra, és csupa pozitív hatást tapasztaltam magamon! A szervezetem elengedte a maradék néhány kiló feleslegemet, fittebb és ellenállóbb vagyok, és ami a fő: új és fantasztikusan finom ételeket fogyasztok, amelyeket nagyon gyorsan lehet elkészíteni.

Végezetül hadd osszak meg Veled néhány kulisszatitkot.
Egyszer már elindítottam ezt a blogot. Időközben azonban, pontosabban 2018 szeptember végén egyik napról a másikra áttértem a növényi alapú táplálkozásra. Úgy döntöttem, hogy mivel többé nem található meg a konyhámban/kamrámban semmilyen állati eredetű hozzávaló, így a jövőben csakis olyan recepteket osztok meg, amelyek ezeket nem tartalmazzák.
Elölről kezdem hát a blogot, így legalább a régi recepteket tesztelhetem növényi alapanyagokkal. Végül is nem bonyolult a dolog, és mindenre van alternatíva.
hús → tofu/szója
tojás → ecet (süteményeknél kiválóan működik)
tehéntej → növényi alapú tejek (változatosak és egészségesek)
vaj/zsír → kókuszolaj
tejtermékek → szójakészítmények
túró → köles (meglepő, de működik!)
sajt → inaktív élesztőpehely

Abban reménykedek, hogy aki megszokta, hogy étkei alapját a fentebb említett (bal oldali oszlopban látható) és nem mellesleg egészségtelen hozzávalók képezik, kedvet kap a kísérletezéshez, és végül kellemesen csalódik a receptekben. Hiszen azt megígérhetem, hogy az általam minden esetben kipróbált finomságok igazi kényeztetést nyújtanak az ízlelőbimbóinknak, és még az egészségünkre is jótékony hatással vannak!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az erőleves legyen veled

Ezekben a hideg időkben bizony meg kell támogatnunk a szervezetünket valami jóóóóó erős étellel. 😀 Remek alternatíva erre egy tányér forró, csípős erőleves, amelybe extra mennyiségű zöld hozzávalót főztünk bele. Remek szolgálatot fog tenni immunrendszerünk erősítésére, ellenállóképességünk növelésére. És persze az ízélmény sem elhanyagolható szempont. 😉 Hozzávalók: 5 nagy fej hagyma, 1 csomag vegyes zöldség, 1 csomag spenót, 3 evőkanál kókuszzsír, 3 teáskanál só, 2 teáskanál Erős Pista, 1 teáskanál őrölt gyömbér Elkészítés: Nekiveselkedtem, és a hagymákat félkarikákra vágtam. Egy edényben felhevítettem a kókuszzsírt, amelyen néhány perc alatt átfonnyasztottam a hagymát. Közben elkevertem a sóval és a gyömbérrel. Következett a sorban a vegyes zöldség és a spenót, majd az Erős Pista. Mind a fazékba kerültek, és rögvest fel is öntöttem az egészet 2 liter vízzel. Forrástól számítva 25 percig főztem. Jó étvágyat hozzá, és jó egészséget kívánok! 💓

Zelleres-babos "humusz"

Amikor a gyorsaság az elsődleges szempont, tökéletes ez a recept. Ezenfelül tápláló, könnyen beszerezhető alapanyagokból készül, és istenien finom! A receptről készült videó itt tekinthető meg:  Zelleres-babos "humusz" Hozzávalók: zellerlevél, 2 doboz csicseriborsó konzerv (lé nélkül), 1 doboz babkonzerv, 2-3 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál mustár, 2 teáskanál só, füstölt pirospaprika, őrölt kömény, őrölt bors Elkészítés: A hozzávalókat egész egyszerűen tálba raktam, és alaposan eldolgoztam botmixerrel. Jó étvágyat hozzá!

Élesztőpástétom

Oké, a neve talán elrettentő ennek a receptnek (fővés közben a szaga nemkülönben), ám higgy nekem, kipróbáltam többször is, és azt kell mondjam, hogy mennyei! Egy éjszakát pihentetve a hűtőben csodásan összeérnek az ízek, és az élesztőszag is eltűnik belőle. Hasznos információként megjegyezném, hogy nálam az egy bögre az pontosan 2,5 dl-t jelentett. Amint az a bejegyzés végén látható lesz a fotón, bizony egy receptnél nagyon nem mindegy, hogy mekkora is az a bögre. 😅 Hozzávalók: 1 bögre zsemlemorzsa, 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 csomag élesztő (50 g-os), 1 bögre víz, 2 teáskanál só, őrölt bors, 1 teáskanál pirospaprika, 2 teáskanál őrölt kapor Előkészületek: A vöröshagymát apró kockákra vágtam, a fokhagymát megpucoltam és lezúztam. A bögrényi vízben elkevertem az élesztőt, és szép sorban beleszórtam az összes fűszert. Elkészítés: Egy serpenyőben felhevítettem az olajat, és aranybarnára pirítottam benn