Ugrás a fő tartalomra

A megunhatatlan humusz

Nehezen tudom elképzelni az életemet humusz nélkül. Vagyis, ha nagyon pontos akarok lenni, akkor zöldségkrém nélkül, mert a hamisítatlan humusznak csicseriborsó az alapja, én pedig a készülő cuccba általában mindenféle kezem ügyébe kerülő dolgot belepakolok. Például lencsét, babot, gombát, ilyeneket. Azért szeretem ezt a kaját, mert rekordidő alatt kész van, egyszerű, olcsó, laktató, tele van fehérjével, és hát finom. 😋

Eddig valamiért mindig citrom nélkül készítettem el, de egy kedves ismerősöm hatására legutóbb bizony belecsavartam ennek a napsárga, savanyú gyümölcsnek a levét. És milyen jól tettem! Nemcsak pikáns lett tőle a végeredmény, de a többi ízt is sikerült harmonizálnia egymással.

Nézzük, hogyan kell elkészíteni.

Hozzávalók:

·         1 konzerv lencse (lé nélkül),

·         1 konzerv fehérbab (lé nélkül),

·         1 konzerv csicseriborsó (lé nélkül),

·         1 konzerv gomba (lé nélkül),

·         1 fej lilahagyma,

·         fél citrom leve,

·         2 evőkanál sörélesztőpehely,

·         2 evőkanál mustár,

·         1 db olajos aszalt paradicsom + 1 kanál az olajból,

·         1 marék rukkola,

·         2,5 teáskanál só,

·         őrölt bors,

·         kurkuma,

·         petrezselyem

Elkészítés:

A művelet “nehezebb” részét letudtam azzal, hogy összedaraboltam a hagymát. Ezt beletettem egy tálba, majd szép sorban hozzáöntöttem a négyféle konzervet, belefacsartam a citrom levét, majd mindenféle szigorú sorrendiséget mellőzve a többi hozzávalót is utána küldtem.

Botmixer segítségével az egészet jól eldolgoztam, és ezzel el is készült a tápláló és laktató finomság. Nem feltétlenül csak kenyérre lehet kenni; tortilla, főtt rizs, fasírt, pufirizs, vagy akár zöldségek mellé is lehet tálalni.

A recept elkészítéséről készült videót az alábbi linkre kattintva tudod megnézni:

Örök kedvencem, a humusz

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Almás-gesztenyés márványka

Amikor kitaláltam ezt a receptet, nem gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű és főleg ilyen nagyon finom lesz! Az arányokat igazából menet közben kísérleteztem ki, ám a végeredmény egy meglepően puha és könnyed édesség lett. 😋 Hozzávalók: 5 db alma , 1 csomag fagyasztott gesztenyepüré (cukrozatlan, 250 g-os), 5 evőkanál nádcukor, 3 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál almaecet, 2 dl apró szemű zabpehely, 1 csomag sütőpor, 1 marék mazsola, csipet só  Elkészítés: Elővettem egy tálat, belereszeltem a meghámozott almákat; majd sorban hozzáadtam a kiolvadt gesztenyemasszát, a cukrot, mazsolát és a sót. Alaposan elkevertem, utána pedig egy másik tálkába kimértem a kakaóport. Az almás egyveleghez öntöttem az ecetet, rászórtam a sütőport, végül pedig a zabot. Összedolgoztam, és a felét átküldtem a kakaóporhoz, amivel szintén jól elkevertem. Egy tortaformát kibéleltem sütőpapírral, és egy kanál segítségével egyik-másik tálból felváltva adagoltam bele a kétféle masszát.

Az erőleves legyen veled

Ezekben a hideg időkben bizony meg kell támogatnunk a szervezetünket valami jóóóóó erős étellel. 😀 Remek alternatíva erre egy tányér forró, csípős erőleves, amelybe extra mennyiségű zöld hozzávalót főztünk bele. Remek szolgálatot fog tenni immunrendszerünk erősítésére, ellenállóképességünk növelésére. És persze az ízélmény sem elhanyagolható szempont. 😉 Hozzávalók: 5 nagy fej hagyma, 1 csomag vegyes zöldség, 1 csomag spenót, 3 evőkanál kókuszzsír, 3 teáskanál só, 2 teáskanál Erős Pista, 1 teáskanál őrölt gyömbér Elkészítés: Nekiveselkedtem, és a hagymákat félkarikákra vágtam. Egy edényben felhevítettem a kókuszzsírt, amelyen néhány perc alatt átfonnyasztottam a hagymát. Közben elkevertem a sóval és a gyömbérrel. Következett a sorban a vegyes zöldség és a spenót, majd az Erős Pista. Mind a fazékba kerültek, és rögvest fel is öntöttem az egészet 2 liter vízzel. Forrástól számítva 25 percig főztem. Jó étvágyat hozzá, és jó egészséget kívánok! 💓

Élesztőpástétom

Oké, a neve talán elrettentő ennek a receptnek (fővés közben a szaga nemkülönben), ám higgy nekem, kipróbáltam többször is, és azt kell mondjam, hogy mennyei! Egy éjszakát pihentetve a hűtőben csodásan összeérnek az ízek, és az élesztőszag is eltűnik belőle. Hasznos információként megjegyezném, hogy nálam az egy bögre az pontosan 2,5 dl-t jelentett. Amint az a bejegyzés végén látható lesz a fotón, bizony egy receptnél nagyon nem mindegy, hogy mekkora is az a bögre. 😅 Hozzávalók: 1 bögre zsemlemorzsa, 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 csomag élesztő (50 g-os), 1 bögre víz, 2 teáskanál só, őrölt bors, 1 teáskanál pirospaprika, 2 teáskanál őrölt kapor Előkészületek: A vöröshagymát apró kockákra vágtam, a fokhagymát megpucoltam és lezúztam. A bögrényi vízben elkevertem az élesztőt, és szép sorban beleszórtam az összes fűszert. Elkészítés: Egy serpenyőben felhevítettem az olajat, és aranybarnára pirítottam benn