Ugrás a fő tartalomra

A megunhatatlan humusz

Nehezen tudom elképzelni az életemet humusz nélkül. Vagyis, ha nagyon pontos akarok lenni, akkor zöldségkrém nélkül, mert a hamisítatlan humusznak csicseriborsó az alapja, én pedig a készülő cuccba általában mindenféle kezem ügyébe kerülő dolgot belepakolok. Például lencsét, babot, gombát, ilyeneket. Azért szeretem ezt a kaját, mert rekordidő alatt kész van, egyszerű, olcsó, laktató, tele van fehérjével, és hát finom. 😋

Eddig valamiért mindig citrom nélkül készítettem el, de egy kedves ismerősöm hatására legutóbb bizony belecsavartam ennek a napsárga, savanyú gyümölcsnek a levét. És milyen jól tettem! Nemcsak pikáns lett tőle a végeredmény, de a többi ízt is sikerült harmonizálnia egymással.

Nézzük, hogyan kell elkészíteni.

Hozzávalók:

·         1 konzerv lencse (lé nélkül),

·         1 konzerv fehérbab (lé nélkül),

·         1 konzerv csicseriborsó (lé nélkül),

·         1 konzerv gomba (lé nélkül),

·         1 fej lilahagyma,

·         fél citrom leve,

·         2 evőkanál sörélesztőpehely,

·         2 evőkanál mustár,

·         1 db olajos aszalt paradicsom + 1 kanál az olajból,

·         1 marék rukkola,

·         2,5 teáskanál só,

·         őrölt bors,

·         kurkuma,

·         petrezselyem

Elkészítés:

A művelet “nehezebb” részét letudtam azzal, hogy összedaraboltam a hagymát. Ezt beletettem egy tálba, majd szép sorban hozzáöntöttem a négyféle konzervet, belefacsartam a citrom levét, majd mindenféle szigorú sorrendiséget mellőzve a többi hozzávalót is utána küldtem.

Botmixer segítségével az egészet jól eldolgoztam, és ezzel el is készült a tápláló és laktató finomság. Nem feltétlenül csak kenyérre lehet kenni; tortilla, főtt rizs, fasírt, pufirizs, vagy akár zöldségek mellé is lehet tálalni.

A recept elkészítéséről készült videót az alábbi linkre kattintva tudod megnézni:

Örök kedvencem, a humusz

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Almás-gesztenyés márványka

Amikor kitaláltam ezt a receptet, nem gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű és főleg ilyen nagyon finom lesz! Az arányokat igazából menet közben kísérleteztem ki, ám a végeredmény egy meglepően puha és könnyed édesség lett. 😋 Hozzávalók: 5 db alma , 1 csomag fagyasztott gesztenyepüré (cukrozatlan, 250 g-os), 5 evőkanál nádcukor, 3 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál almaecet, 2 dl apró szemű zabpehely, 1 csomag sütőpor, 1 marék mazsola, csipet só  Elkészítés: Elővettem egy tálat, belereszeltem a meghámozott almákat; majd sorban hozzáadtam a kiolvadt gesztenyemasszát, a cukrot, mazsolát és a sót. Alaposan elkevertem, utána pedig egy másik tálkába kimértem a kakaóport. Az almás egyveleghez öntöttem az ecetet, rászórtam a sütőport, végül pedig a zabot. Összedolgoztam, és a felét átküldtem a kakaóporhoz, amivel szintén jól elkevertem. Egy tortaformát kibéleltem sütőpapírral, és egy kanál segítségével egyik-másik tálból felváltva adagoltam bele a kétféle mass...

Hapókos krumplikás papri

Nem, nem zakkantam meg😅, csak éppen derűs hangulatomban vagyok. (Ahogy az esetek kb. 90%-ában.😁) Szóval van ez a rém egyszerű recept, a paprikás krumpli. Hát én egy kicsit megbolondítottam ezzel-azzal. És jelentem, finom lett! 😊 A receptről videó is készült, amely a Vegán Haspók YouTube csatornán tekinthető meg.   Hozzávalók: 3 nagyobb krumpli, 2 szép padlizsán (lehetnek rosszarcúak is), 1 zellergumó, 2 fej hagyma, 1 liter víz, 2 evőkanálnyi napraforgó olaj, 3-4 teáskanál só, füstölt pirospaprika, őrölt kömény, őrölt bors ízlés szerint   Elkészítés: A felkockázott hagymákat lepirítottam némi olajon, közben fűszereztem. Erre jött a feldarabolt krumpli és zeller, majd 1 liter forró víz. Kb. negyed óráig főztem. Belekerült a padlizsán is, és újabb negyed óra fővés következett. És kész.

Krumpli rázva, nem keverve

Az elmúlt időben nemigen voltam aktív ezen a felületen. 😏 Sok változás történt az életemben, ahogyan bennem is. Blogomon valószínűleg továbbra is csak alkalomadtán bukkanok majd fel, viszont ha szeretnéd, követheted életem alakulását a Vegán Haspók nevű Instagram oldalamon és YouTube csatornámon, valamint személyes Instámon is ( oszlanszkyrita ) Az alábbi receptről készítettem egy videót ( Krumpli rázva, nem keverve ), ám a rend kedvéért ismertetem itt is.   Hozzávalók: burgonya,  olaj,  só-bors,  füstölt pirospaprika,  majoránna (Mennyiségek tekintetében hallgass a szívedre és az ízlésedre. 😉)   Elkészítés: A burgonyákat alaposan megmossuk, és hasábokra vágjuk. Egy jókora befőttesüvegben összekeverjük a többi hozzávalót. Az üvegbe öntjük a krumpliszeleteket, majd jó alaposan összerázzuk. (Közben táncolni is lehet, ahogy én tettem a videóban.🙈) Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ebbe szórjuk a jól befűszerezett krumpli hasá...