Ugrás a fő tartalomra

Cukkinikrémleves

Általában az szokott történni, hogy az ember lánya felhívja az anyukáját, amikor el szeretne kérni egy receptet. Nálunk legutóbb ez éppen fordítva történt. 😃 Anyukám azért telefonált, hogy megtudakolja, hogyan is készítem az alábbi remek ételt. Lássuk!

Hozzávalók:
  • 4 evőkanál kókuszzsír,
  • 2 nagy cukkini,
  • 12 db lecsópaprika,
  • 2 fej lilahagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 2 liter víz,
  • 2 dl szójajoghurt,
  • 6 teáskanál só,
  • frissen őrölt bors,
  • 3 teáskanál pirospaprika

Elkészítés:
Első körben mindent előkészítettem: feldaraboltam a hagymát, paprikát és a meghámozott, magjától megszabadított cukkinit; megpucoltam a fokhagymát; kimértem a joghurtot, és a kezem ügyébe raktam az összes többi hozzávalót. 😏

Egy tipp következik: a cukkini héja alatt egyfajta fura, sikamlós bevonat van, amit nagyon nehéz lemosni a kezünkről (ám ami nagyon jó hatással van az emésztésünkre). Éppen ezért, amikor cukkinit készítek elő, ezt mindig védőkesztyűben teszem.

Egy nagy edényben felmelegítettem a zsírt, és néhány percig pirítottam rajta a lilahagymát. Hozzátettem a feldarabolt paprikát, és közepes lángon, fedő alatt együtt sütöttem őket. Takarékra vettem a gázt, és a készülő finomsághoz tettem a zúzott fokhagymát, a fűszereket és a cukkinit. Mindezek után felöntöttem az egészet vízzel, felfőztem, és 30 perc alatt készre főztem a leveskét.

Utolsó mozzanatként elkevertem benne a joghurtot, és amint egy kicsikét kihűlt, botmixerrel pépesítettem.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Almás-gesztenyés márványka

Amikor kitaláltam ezt a receptet, nem gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű és főleg ilyen nagyon finom lesz! Az arányokat igazából menet közben kísérleteztem ki, ám a végeredmény egy meglepően puha és könnyed édesség lett. 😋 Hozzávalók: 5 db alma , 1 csomag fagyasztott gesztenyepüré (cukrozatlan, 250 g-os), 5 evőkanál nádcukor, 3 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál almaecet, 2 dl apró szemű zabpehely, 1 csomag sütőpor, 1 marék mazsola, csipet só  Elkészítés: Elővettem egy tálat, belereszeltem a meghámozott almákat; majd sorban hozzáadtam a kiolvadt gesztenyemasszát, a cukrot, mazsolát és a sót. Alaposan elkevertem, utána pedig egy másik tálkába kimértem a kakaóport. Az almás egyveleghez öntöttem az ecetet, rászórtam a sütőport, végül pedig a zabot. Összedolgoztam, és a felét átküldtem a kakaóporhoz, amivel szintén jól elkevertem. Egy tortaformát kibéleltem sütőpapírral, és egy kanál segítségével egyik-másik tálból felváltva adagoltam bele a kétféle masszát.

Az erőleves legyen veled

Ezekben a hideg időkben bizony meg kell támogatnunk a szervezetünket valami jóóóóó erős étellel. 😀 Remek alternatíva erre egy tányér forró, csípős erőleves, amelybe extra mennyiségű zöld hozzávalót főztünk bele. Remek szolgálatot fog tenni immunrendszerünk erősítésére, ellenállóképességünk növelésére. És persze az ízélmény sem elhanyagolható szempont. 😉 Hozzávalók: 5 nagy fej hagyma, 1 csomag vegyes zöldség, 1 csomag spenót, 3 evőkanál kókuszzsír, 3 teáskanál só, 2 teáskanál Erős Pista, 1 teáskanál őrölt gyömbér Elkészítés: Nekiveselkedtem, és a hagymákat félkarikákra vágtam. Egy edényben felhevítettem a kókuszzsírt, amelyen néhány perc alatt átfonnyasztottam a hagymát. Közben elkevertem a sóval és a gyömbérrel. Következett a sorban a vegyes zöldség és a spenót, majd az Erős Pista. Mind a fazékba kerültek, és rögvest fel is öntöttem az egészet 2 liter vízzel. Forrástól számítva 25 percig főztem. Jó étvágyat hozzá, és jó egészséget kívánok! 💓

Élesztőpástétom

Oké, a neve talán elrettentő ennek a receptnek (fővés közben a szaga nemkülönben), ám higgy nekem, kipróbáltam többször is, és azt kell mondjam, hogy mennyei! Egy éjszakát pihentetve a hűtőben csodásan összeérnek az ízek, és az élesztőszag is eltűnik belőle. Hasznos információként megjegyezném, hogy nálam az egy bögre az pontosan 2,5 dl-t jelentett. Amint az a bejegyzés végén látható lesz a fotón, bizony egy receptnél nagyon nem mindegy, hogy mekkora is az a bögre. 😅 Hozzávalók: 1 bögre zsemlemorzsa, 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 csomag élesztő (50 g-os), 1 bögre víz, 2 teáskanál só, őrölt bors, 1 teáskanál pirospaprika, 2 teáskanál őrölt kapor Előkészületek: A vöröshagymát apró kockákra vágtam, a fokhagymát megpucoltam és lezúztam. A bögrényi vízben elkevertem az élesztőt, és szép sorban beleszórtam az összes fűszert. Elkészítés: Egy serpenyőben felhevítettem az olajat, és aranybarnára pirítottam benn