Ugrás a fő tartalomra

Pikáns, gluténmentes káposztás tészta

Férjemmel úgy döntöttünk, hogy elhagyjuk az étrendünkből a glutént. Pánikra azonban semmi ok, szerencsére vannak nagyon jó kis alternatívák a helyettesítésére. Rizstésztából például kiválóan elkészíthető bármilyen, hagyományos módon ismert tésztaétel. 😉

Hozzávalók:
  • 1 fej káposzta,
  • 3 fej hagyma,
  • 2 csomag rizstészta,
  • 8 evőkanál kókuszzsír,
  • 3 teáskanál só,
  • őrölt bors (bőőőven),
  • füstölt pirospaprika,
  • Erős Pista (a bátrabbaknak)

Elkészítés:
A tésztát kicsit összetördeltem, hogy ne legyen spagettitészta hosszúságú, majd lobogó sós vízben 8 percig főztem, és leszűrtem. (A tésztavizet eltettem későbbre, kb. 1 liternyit.)
Felkockáztam a hagymát és a káposztát is. Utóbbi vészesen nagy mennyiségnek tűnt, de ennyi tésztához végül nem lett sok.

Elővettem egy nagy fazekat, és a kókuszzsíron kicsit megfonnyasztottam a hagymát. Ehhez először a káposzta harmadát adtam, majd sóztam, borsoztam, löttyintettem egy keveset a tészta leszűrt levéből, és kb. 5 percig főztem közepes lángon. Közben néha átkevertem. Ezután jött a következő egyharmadnyi rész, megint egy kis tésztalé, és újabb 5 perc főzés. Végül a maradék káposzta is a fazékba került, valamint a tészta leve, a pirospaprika és a csípős is.

Az egészet addig főztem, amíg a nagyobb káposztakockák még enyhén roppanósak maradtak.
Közben észrevettem, hogy a leszűrt tészta olyan állapotba került, ami valamilyen lé után kiáltott. Erre igen alkalmas volt a megfőtt káposzta leve, amiből adtam hozzá néhány levesszedőnyivel.

Elővettem egy serpenyőt, és egy kevéske kókuszzsíron alaposan lepirítottam benne egy rész káposztát. Ezt a műveletet még kétszer megismételtem. Így sokkal jobb ízt kapott az elkészült étel.
Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zelleres-babos "humusz"

Amikor a gyorsaság az elsődleges szempont, tökéletes ez a recept. Ezenfelül tápláló, könnyen beszerezhető alapanyagokból készül, és istenien finom! A receptről készült videó itt tekinthető meg:  Zelleres-babos "humusz" Hozzávalók: zellerlevél, 2 doboz csicseriborsó konzerv (lé nélkül), 1 doboz babkonzerv, 2-3 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál mustár, 2 teáskanál só, füstölt pirospaprika, őrölt kömény, őrölt bors Elkészítés: A hozzávalókat egész egyszerűen tálba raktam, és alaposan eldolgoztam botmixerrel. Jó étvágyat hozzá!

Hapókos krumplikás papri

Nem, nem zakkantam meg😅, csak éppen derűs hangulatomban vagyok. (Ahogy az esetek kb. 90%-ában.😁) Szóval van ez a rém egyszerű recept, a paprikás krumpli. Hát én egy kicsit megbolondítottam ezzel-azzal. És jelentem, finom lett! 😊 A receptről videó is készült, amely a Vegán Haspók YouTube csatornán tekinthető meg.   Hozzávalók: 3 nagyobb krumpli, 2 szép padlizsán (lehetnek rosszarcúak is), 1 zellergumó, 2 fej hagyma, 1 liter víz, 2 evőkanálnyi napraforgó olaj, 3-4 teáskanál só, füstölt pirospaprika, őrölt kömény, őrölt bors ízlés szerint   Elkészítés: A felkockázott hagymákat lepirítottam némi olajon, közben fűszereztem. Erre jött a feldarabolt krumpli és zeller, majd 1 liter forró víz. Kb. negyed óráig főztem. Belekerült a padlizsán is, és újabb negyed óra fővés következett. És kész.

Krumpli rázva, nem keverve

Az elmúlt időben nemigen voltam aktív ezen a felületen. 😏 Sok változás történt az életemben, ahogyan bennem is. Blogomon valószínűleg továbbra is csak alkalomadtán bukkanok majd fel, viszont ha szeretnéd, követheted életem alakulását a Vegán Haspók nevű Instagram oldalamon és YouTube csatornámon, valamint személyes Instámon is ( oszlanszkyrita ) Az alábbi receptről készítettem egy videót ( Krumpli rázva, nem keverve ), ám a rend kedvéért ismertetem itt is.   Hozzávalók: burgonya,  olaj,  só-bors,  füstölt pirospaprika,  majoránna (Mennyiségek tekintetében hallgass a szívedre és az ízlésedre. 😉)   Elkészítés: A burgonyákat alaposan megmossuk, és hasábokra vágjuk. Egy jókora befőttesüvegben összekeverjük a többi hozzávalót. Az üvegbe öntjük a krumpliszeleteket, majd jó alaposan összerázzuk. (Közben táncolni is lehet, ahogy én tettem a videóban.🙈) Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ebbe szórjuk a jól befűszerezett krumpli hasá...