Ugrás a fő tartalomra

Mákos-zabos borzaska avokádókrémmel

Egy nagyon kedves ismerősömtől, Carlottától kaptam egy szép, érett avokádót. 💝 Ez indította el bennem az ötletet, hogy mi lenne, ha készítenék belőle valami finom édességet.
Először arra gondoltam, hogy beledolgozom magába a süteménybe, ám inkább egy isteni krémet raktam össze ebből a “zöld-ségből”.
Legutóbb csak nagy szemű zabpelyhet találtam a boltban, és bevallom, idő szűkében voltam, ezért nem daráltam le a tésztához. De semmi baj, mert így a végeredmény egy kissé ropogós, a krémmel igazán jól harmonizáló finomság lett. 😋

Hozzávalók a tésztához:
  • 1 banán,
  • 5 evőkanál nádcukor,
  • 3 evőkanál almaecet,
  • 2 evőkanál olvasztott kókuszzsír,
  • 1 dl növényi tej,
  • 2 dl őrölt mák,
  • 4 dl nagy szemű zabpehely,
  • 1 marék mazsola,
  • 1 csomag sütőpor,
  • csipet só
A krémhez:
  • 2 banán,
  • 1 érett avokádó,
  • 2 evőkanál kakaópor,
  • 2 evőkanál nádcukor,
  • csipetnyi só

Elkészítés:
Egy tálban villával összetörtem a banánt, majd hozzáadtam a cukrot, kókuszzsírt, mazsolát, és a csipet sót. Ezt az egészet elkevertem. Nemes egyszerűséggel a maradék hozzávalókat is a tálba küldtem, alaposan eldolgoztam a masszát, és 40 percre sorsára hagytam, hogy a zabpehely magszívja magát.
Közben egy másik tálban szintén összetörtem villával a két banánt és az avokádót. Hozzáraktam a csipet sót, kakaóport és cukrot, jól elkevertem, és ezzel készen is voltam a krémmel.

Egy tortaformát kibéleltem sütőpapírral, és szépen elegyengettem benne a mákos masszát. Egy kanál segítségével le is lapítgattam.

Előmelegített sütőben, 1900C-on fél óráig sütöttem, amíg szép aranybarna színt kapott, és a széle ropogós lett.
Az elkészült süteményt egy tányérra borítottam, hagytam kihűlni, végezetül elkentem rajta a finom avokádókrémet.
Jó étvágyat hozzá! 😊

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Almás-gesztenyés márványka

Amikor kitaláltam ezt a receptet, nem gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű és főleg ilyen nagyon finom lesz! Az arányokat igazából menet közben kísérleteztem ki, ám a végeredmény egy meglepően puha és könnyed édesség lett. 😋 Hozzávalók: 5 db alma , 1 csomag fagyasztott gesztenyepüré (cukrozatlan, 250 g-os), 5 evőkanál nádcukor, 3 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál almaecet, 2 dl apró szemű zabpehely, 1 csomag sütőpor, 1 marék mazsola, csipet só  Elkészítés: Elővettem egy tálat, belereszeltem a meghámozott almákat; majd sorban hozzáadtam a kiolvadt gesztenyemasszát, a cukrot, mazsolát és a sót. Alaposan elkevertem, utána pedig egy másik tálkába kimértem a kakaóport. Az almás egyveleghez öntöttem az ecetet, rászórtam a sütőport, végül pedig a zabot. Összedolgoztam, és a felét átküldtem a kakaóporhoz, amivel szintén jól elkevertem. Egy tortaformát kibéleltem sütőpapírral, és egy kanál segítségével egyik-másik tálból felváltva adagoltam bele a kétféle masszát.

Az erőleves legyen veled

Ezekben a hideg időkben bizony meg kell támogatnunk a szervezetünket valami jóóóóó erős étellel. 😀 Remek alternatíva erre egy tányér forró, csípős erőleves, amelybe extra mennyiségű zöld hozzávalót főztünk bele. Remek szolgálatot fog tenni immunrendszerünk erősítésére, ellenállóképességünk növelésére. És persze az ízélmény sem elhanyagolható szempont. 😉 Hozzávalók: 5 nagy fej hagyma, 1 csomag vegyes zöldség, 1 csomag spenót, 3 evőkanál kókuszzsír, 3 teáskanál só, 2 teáskanál Erős Pista, 1 teáskanál őrölt gyömbér Elkészítés: Nekiveselkedtem, és a hagymákat félkarikákra vágtam. Egy edényben felhevítettem a kókuszzsírt, amelyen néhány perc alatt átfonnyasztottam a hagymát. Közben elkevertem a sóval és a gyömbérrel. Következett a sorban a vegyes zöldség és a spenót, majd az Erős Pista. Mind a fazékba kerültek, és rögvest fel is öntöttem az egészet 2 liter vízzel. Forrástól számítva 25 percig főztem. Jó étvágyat hozzá, és jó egészséget kívánok! 💓

Élesztőpástétom

Oké, a neve talán elrettentő ennek a receptnek (fővés közben a szaga nemkülönben), ám higgy nekem, kipróbáltam többször is, és azt kell mondjam, hogy mennyei! Egy éjszakát pihentetve a hűtőben csodásan összeérnek az ízek, és az élesztőszag is eltűnik belőle. Hasznos információként megjegyezném, hogy nálam az egy bögre az pontosan 2,5 dl-t jelentett. Amint az a bejegyzés végén látható lesz a fotón, bizony egy receptnél nagyon nem mindegy, hogy mekkora is az a bögre. 😅 Hozzávalók: 1 bögre zsemlemorzsa, 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 csomag élesztő (50 g-os), 1 bögre víz, 2 teáskanál só, őrölt bors, 1 teáskanál pirospaprika, 2 teáskanál őrölt kapor Előkészületek: A vöröshagymát apró kockákra vágtam, a fokhagymát megpucoltam és lezúztam. A bögrényi vízben elkevertem az élesztőt, és szép sorban beleszórtam az összes fűszert. Elkészítés: Egy serpenyőben felhevítettem az olajat, és aranybarnára pirítottam benn