Ugrás a fő tartalomra

Gombás-zelleres rizs

Különleges íze miatt nagyon szeretem a jázmin rizst. Ám az élvezeteket bizony lehet fokozni! Lássuk, hogyan.

Hozzávalók:
  • fél csomag jázmin rizs (=fél kg),
  • 1 konzerv gomba,
  • 2 fej fokhagyma,
  • 1 doboz füstölt tofu,
  • 4 szál halványító zeller,
  • 4 evőkanál kókuszzsír,
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:
Egy nagyobb serpenyőben felolvasztottam a kókuszzsírt, és ráborítottam a feldarabolt zellerszárat a levétől lecsepegtetett gombával együtt. (A gomba levét később használtam fel.) Sóztam, borsoztam, és erős lángon, gyakran kevergetve 10 percig pirítottam. Hozzáadtam a megmosott rizst, és további 3 percig pirítottam az egészet nagy lángon.

Ezután felöntöttem a készülő étket egy liter vízzel és a gomba levével, és amíg rotyogott az edényben, az előre megtisztított fokhagymagerezdeket csak úgy rusztikusan bele dirib-daraboltam. Lefedtem a serpenyőt, és takarék lángon további 10 percig főztem a rizst.

Közben felkockáztam a tofut, és amikor letelt az idő, ezt is hozzáraktam a készülő finomsághoz. Jól átkavartam, majd még 1 dl vizet adtam hozzá, és továbbra is fedő alatt, még 5 percig főztem. Végül elzártam alatta a gázt, és hagytam lefedve tovább párolódni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zelleres-babos "humusz"

Amikor a gyorsaság az elsődleges szempont, tökéletes ez a recept. Ezenfelül tápláló, könnyen beszerezhető alapanyagokból készül, és istenien finom! A receptről készült videó itt tekinthető meg:  Zelleres-babos "humusz" Hozzávalók: zellerlevél, 2 doboz csicseriborsó konzerv (lé nélkül), 1 doboz babkonzerv, 2-3 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál mustár, 2 teáskanál só, füstölt pirospaprika, őrölt kömény, őrölt bors Elkészítés: A hozzávalókat egész egyszerűen tálba raktam, és alaposan eldolgoztam botmixerrel. Jó étvágyat hozzá!

Hapókos krumplikás papri

Nem, nem zakkantam meg😅, csak éppen derűs hangulatomban vagyok. (Ahogy az esetek kb. 90%-ában.😁) Szóval van ez a rém egyszerű recept, a paprikás krumpli. Hát én egy kicsit megbolondítottam ezzel-azzal. És jelentem, finom lett! 😊 A receptről videó is készült, amely a Vegán Haspók YouTube csatornán tekinthető meg.   Hozzávalók: 3 nagyobb krumpli, 2 szép padlizsán (lehetnek rosszarcúak is), 1 zellergumó, 2 fej hagyma, 1 liter víz, 2 evőkanálnyi napraforgó olaj, 3-4 teáskanál só, füstölt pirospaprika, őrölt kömény, őrölt bors ízlés szerint   Elkészítés: A felkockázott hagymákat lepirítottam némi olajon, közben fűszereztem. Erre jött a feldarabolt krumpli és zeller, majd 1 liter forró víz. Kb. negyed óráig főztem. Belekerült a padlizsán is, és újabb negyed óra fővés következett. És kész.

Krumpli rázva, nem keverve

Az elmúlt időben nemigen voltam aktív ezen a felületen. 😏 Sok változás történt az életemben, ahogyan bennem is. Blogomon valószínűleg továbbra is csak alkalomadtán bukkanok majd fel, viszont ha szeretnéd, követheted életem alakulását a Vegán Haspók nevű Instagram oldalamon és YouTube csatornámon, valamint személyes Instámon is ( oszlanszkyrita ) Az alábbi receptről készítettem egy videót ( Krumpli rázva, nem keverve ), ám a rend kedvéért ismertetem itt is.   Hozzávalók: burgonya,  olaj,  só-bors,  füstölt pirospaprika,  majoránna (Mennyiségek tekintetében hallgass a szívedre és az ízlésedre. 😉)   Elkészítés: A burgonyákat alaposan megmossuk, és hasábokra vágjuk. Egy jókora befőttesüvegben összekeverjük a többi hozzávalót. Az üvegbe öntjük a krumpliszeleteket, majd jó alaposan összerázzuk. (Közben táncolni is lehet, ahogy én tettem a videóban.🙈) Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ebbe szórjuk a jól befűszerezett krumpli hasá...