Különleges íze miatt nagyon szeretem a jázmin rizst.
Ám az élvezeteket bizony lehet fokozni! Lássuk, hogyan.
Elkészítés:
Egy nagyobb serpenyőben felolvasztottam a kókuszzsírt, és ráborítottam a feldarabolt zellerszárat a levétől lecsepegtetett gombával együtt. (A gomba levét később használtam fel.) Sóztam, borsoztam, és erős lángon, gyakran kevergetve 10 percig pirítottam. Hozzáadtam a megmosott rizst, és további 3 percig pirítottam az egészet nagy lángon.
Hozzávalók:
- fél csomag jázmin rizs (=fél kg),
- 1 konzerv gomba,
- 2 fej fokhagyma,
- 1 doboz füstölt tofu,
- 4 szál halványító zeller,
- 4 evőkanál kókuszzsír,
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Egy nagyobb serpenyőben felolvasztottam a kókuszzsírt, és ráborítottam a feldarabolt zellerszárat a levétől lecsepegtetett gombával együtt. (A gomba levét később használtam fel.) Sóztam, borsoztam, és erős lángon, gyakran kevergetve 10 percig pirítottam. Hozzáadtam a megmosott rizst, és további 3 percig pirítottam az egészet nagy lángon.
Ezután felöntöttem a készülő étket egy liter vízzel és
a gomba levével, és amíg rotyogott az edényben, az előre megtisztított
fokhagymagerezdeket csak úgy rusztikusan bele dirib-daraboltam. Lefedtem a
serpenyőt, és takarék lángon további 10 percig főztem a rizst.
Közben felkockáztam a tofut, és amikor letelt az idő,
ezt is hozzáraktam a készülő finomsághoz. Jól átkavartam, majd még 1 dl vizet
adtam hozzá, és továbbra is fedő alatt, még 5 percig főztem. Végül elzártam
alatta a gázt, és hagytam lefedve tovább párolódni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése