Ugrás a fő tartalomra

Köretalap, amiből desszert lett

Ezt a receptet a sógornőmtől csentem el. Ahogy a legtöbb növényi alapú étel, ez is gyors, egyszerű, könnyen elkészíthető, és végtelenül finom.

Hozzávalók:
  • 1 csomag köles (500 g),
  • 7 dl növényi alapú tej,
  • 7 dl víz,
  • 4-5 evőkanál eritrit,
  • kb. 3-4 marék mazsola,
  • 1 teáskanál őrölt fahéj,
  • csipet só,
  • 1 üveg lekvár

Elkészítés:
A tejet és a vizet csipetnyi sóval felmelegítettem, és amikor gőzölgött, apránként beleszórtam a kölest, miközben folyamatosan kevergettem. Ezután hozzávegyítettem az édesítőt, a mazsolát és a fahéjat is. Takarékra vettem a gázt, és időnként megkavarva 15 percig főztem. Ezután lefedtem, és hagytam kicsit pihenni.

Előmelegítettem a sütőt, majd a még langyos kölessel jó alaposan elvegyítettem a lekvárt. Az egészet egy jénai tálba öntöttem, és erős lángon 20 percig sütöttem, amíg a teteje szép aranybarna lett.

Egy másik verziója ennek a receptnek, hogy ugyanezt a műveletsort kuszkusszal hajtjuk végre. Ekkor azonban elegendő kb. 4 percig főzni a tejjel elkevert vízben, mert nagyon hamar megpuhul. Az ízélmény gazdagítható kakaóporral, szerecsendióval, kókuszreszelékkel, aromákkal, ennek már csak a képzeletünk szabhat határt. Legutóbb pedig a tányérba kiszedett adagomra ráhalmoztam egy hámozott-reszelt almát. 😋

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az erőleves legyen veled

Ezekben a hideg időkben bizony meg kell támogatnunk a szervezetünket valami jóóóóó erős étellel. 😀 Remek alternatíva erre egy tányér forró, csípős erőleves, amelybe extra mennyiségű zöld hozzávalót főztünk bele. Remek szolgálatot fog tenni immunrendszerünk erősítésére, ellenállóképességünk növelésére. És persze az ízélmény sem elhanyagolható szempont. 😉 Hozzávalók: 5 nagy fej hagyma, 1 csomag vegyes zöldség, 1 csomag spenót, 3 evőkanál kókuszzsír, 3 teáskanál só, 2 teáskanál Erős Pista, 1 teáskanál őrölt gyömbér Elkészítés: Nekiveselkedtem, és a hagymákat félkarikákra vágtam. Egy edényben felhevítettem a kókuszzsírt, amelyen néhány perc alatt átfonnyasztottam a hagymát. Közben elkevertem a sóval és a gyömbérrel. Következett a sorban a vegyes zöldség és a spenót, majd az Erős Pista. Mind a fazékba kerültek, és rögvest fel is öntöttem az egészet 2 liter vízzel. Forrástól számítva 25 percig főztem. Jó étvágyat hozzá, és jó egészséget kívánok! 💓

Zelleres-babos "humusz"

Amikor a gyorsaság az elsődleges szempont, tökéletes ez a recept. Ezenfelül tápláló, könnyen beszerezhető alapanyagokból készül, és istenien finom! A receptről készült videó itt tekinthető meg:  Zelleres-babos "humusz" Hozzávalók: zellerlevél, 2 doboz csicseriborsó konzerv (lé nélkül), 1 doboz babkonzerv, 2-3 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál mustár, 2 teáskanál só, füstölt pirospaprika, őrölt kömény, őrölt bors Elkészítés: A hozzávalókat egész egyszerűen tálba raktam, és alaposan eldolgoztam botmixerrel. Jó étvágyat hozzá!

Élesztőpástétom

Oké, a neve talán elrettentő ennek a receptnek (fővés közben a szaga nemkülönben), ám higgy nekem, kipróbáltam többször is, és azt kell mondjam, hogy mennyei! Egy éjszakát pihentetve a hűtőben csodásan összeérnek az ízek, és az élesztőszag is eltűnik belőle. Hasznos információként megjegyezném, hogy nálam az egy bögre az pontosan 2,5 dl-t jelentett. Amint az a bejegyzés végén látható lesz a fotón, bizony egy receptnél nagyon nem mindegy, hogy mekkora is az a bögre. 😅 Hozzávalók: 1 bögre zsemlemorzsa, 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 csomag élesztő (50 g-os), 1 bögre víz, 2 teáskanál só, őrölt bors, 1 teáskanál pirospaprika, 2 teáskanál őrölt kapor Előkészületek: A vöröshagymát apró kockákra vágtam, a fokhagymát megpucoltam és lezúztam. A bögrényi vízben elkevertem az élesztőt, és szép sorban beleszórtam az összes fűszert. Elkészítés: Egy serpenyőben felhevítettem az olajat, és aranybarnára pirítottam benn