Ugrás a fő tartalomra

Egyszerű házi humusz

Amikor az ember lánya saját kezűleg készíti el az ételeit, biztosabban tudja, mi minden kerül bele, mintha a boltban veszi meg. Lássunk most egy egyszerű és gyorsan elkészíthető, hozzáadott adalékanyagoktól mentes humuszt, melynek további előnye, hogy pénztárcabarát, és puffasztott rizzsel fogyasztva még az alakunkat is békén hagyja. Ó, és ne felejtsük el, hogy mennyeien finom! 😋
Megjegyzés: ha nincs kedvünk sütögetni, a recept nyers hagymával is működik. Ekkor azonban (mivel nem sütjük le a kókuszzsírban) tegyünk hozzá egyéb zsiradékot, pl. olívaolajat vagy néhány szem olajos aszalt paradicsomot.

Hozzávalók:
  • 1 doboz tofu (a levével együtt),
  • 1 doboz csicseriborsó konzerv (a levével együtt),
  • 3 fej hagyma,
  • 2 evőkanál mustár,
  • 2 teáskanál só,
  • frissen őrölt bors,
  • füstölt pirospaprika,
  • 3 evőkanál olvasztott kókuszzsír

Elkészítés:
A tofut összekockáztam, és a hagymát is előkészítettem.

Egy serpenyőben felhevítettem a zsírt, és megpirítottam rajta a hagymát.
Fogtam a tálat, és szépen sorban beletettem az összes hozzávalót, végül a kissé kihűlt hagymát is. Elővettem kedvenc (és egyetlen) botmixeremet, majd a segítségével az egészet alaposan pépesítettem.

Hideg helyen napokig eláll ez a finomság (már ha erre van esélye, és nem faljuk fel hamarabb).
Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Almás-gesztenyés márványka

Amikor kitaláltam ezt a receptet, nem gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű és főleg ilyen nagyon finom lesz! Az arányokat igazából menet közben kísérleteztem ki, ám a végeredmény egy meglepően puha és könnyed édesség lett. 😋 Hozzávalók: 5 db alma , 1 csomag fagyasztott gesztenyepüré (cukrozatlan, 250 g-os), 5 evőkanál nádcukor, 3 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál almaecet, 2 dl apró szemű zabpehely, 1 csomag sütőpor, 1 marék mazsola, csipet só  Elkészítés: Elővettem egy tálat, belereszeltem a meghámozott almákat; majd sorban hozzáadtam a kiolvadt gesztenyemasszát, a cukrot, mazsolát és a sót. Alaposan elkevertem, utána pedig egy másik tálkába kimértem a kakaóport. Az almás egyveleghez öntöttem az ecetet, rászórtam a sütőport, végül pedig a zabot. Összedolgoztam, és a felét átküldtem a kakaóporhoz, amivel szintén jól elkevertem. Egy tortaformát kibéleltem sütőpapírral, és egy kanál segítségével egyik-másik tálból felváltva adagoltam bele a kétféle masszát.

Az erőleves legyen veled

Ezekben a hideg időkben bizony meg kell támogatnunk a szervezetünket valami jóóóóó erős étellel. 😀 Remek alternatíva erre egy tányér forró, csípős erőleves, amelybe extra mennyiségű zöld hozzávalót főztünk bele. Remek szolgálatot fog tenni immunrendszerünk erősítésére, ellenállóképességünk növelésére. És persze az ízélmény sem elhanyagolható szempont. 😉 Hozzávalók: 5 nagy fej hagyma, 1 csomag vegyes zöldség, 1 csomag spenót, 3 evőkanál kókuszzsír, 3 teáskanál só, 2 teáskanál Erős Pista, 1 teáskanál őrölt gyömbér Elkészítés: Nekiveselkedtem, és a hagymákat félkarikákra vágtam. Egy edényben felhevítettem a kókuszzsírt, amelyen néhány perc alatt átfonnyasztottam a hagymát. Közben elkevertem a sóval és a gyömbérrel. Következett a sorban a vegyes zöldség és a spenót, majd az Erős Pista. Mind a fazékba kerültek, és rögvest fel is öntöttem az egészet 2 liter vízzel. Forrástól számítva 25 percig főztem. Jó étvágyat hozzá, és jó egészséget kívánok! 💓

Élesztőpástétom

Oké, a neve talán elrettentő ennek a receptnek (fővés közben a szaga nemkülönben), ám higgy nekem, kipróbáltam többször is, és azt kell mondjam, hogy mennyei! Egy éjszakát pihentetve a hűtőben csodásan összeérnek az ízek, és az élesztőszag is eltűnik belőle. Hasznos információként megjegyezném, hogy nálam az egy bögre az pontosan 2,5 dl-t jelentett. Amint az a bejegyzés végén látható lesz a fotón, bizony egy receptnél nagyon nem mindegy, hogy mekkora is az a bögre. 😅 Hozzávalók: 1 bögre zsemlemorzsa, 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 csomag élesztő (50 g-os), 1 bögre víz, 2 teáskanál só, őrölt bors, 1 teáskanál pirospaprika, 2 teáskanál őrölt kapor Előkészületek: A vöröshagymát apró kockákra vágtam, a fokhagymát megpucoltam és lezúztam. A bögrényi vízben elkevertem az élesztőt, és szép sorban beleszórtam az összes fűszert. Elkészítés: Egy serpenyőben felhevítettem az olajat, és aranybarnára pirítottam benn