Ugrás a fő tartalomra

Zöldséges ízkavalkád

Többé nem eszem húst, és ez így marad életem végéig. Ám ez nem jelenti azt, hogy innentől bármilyen ízélményről le kellene mondanom. Az alábbi zöldséges pörkölt ugyanis bármilyen hússal készült változatot felülmúl!

Hozzávalók:
  • 1 kg fagyasztott vegyes zöldség,
  • 1 üveg csípős szechuáni mártás,
  • 1 tasak milánói mártás alappor,
  • 1 doboz lencsekonzerv,
  • 4 fej hagyma,
  • 2 evőkanál kókuszzsír,
  • 1 evőkanál pirospaprika,
  • só-bors ízlés szerint

Elkészítés:
A fagyasztott zöldséget előző nap hagytam a hűtőben felengedni.

Egy nagyobb serpenyőben (nevezzük woknak) felhevítettem a kókuszzsírt, majd fedő alatt megpirítottam rajta a nagyobb kockákra vágott hagymát. Lehúztam az edényt a tűzről, megszórtam pirospaprikával, sóztam, borsoztam, és ráborítottam a zöldségmixet. Visszatettem a tűzre, felöntöttem 3 dl vízzel, és közepes lángon 15 percig főztem fedő alatt.

Ekkor már finom illatok kezdtek terjengeni konyhában, így hozzávegyítettem a szechuáni mártást, a lencsekonzervet, végül pedig az alapport is a készülő étekhez. Mindezt még 3 percig főztem, közben alaposan átkevertem.

Jázmin rizs nagyon illik hozzá, bár igazából ez a pörkölt önállóan is megállja a helyét.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az erőleves legyen veled

Ezekben a hideg időkben bizony meg kell támogatnunk a szervezetünket valami jóóóóó erős étellel. 😀 Remek alternatíva erre egy tányér forró, csípős erőleves, amelybe extra mennyiségű zöld hozzávalót főztünk bele. Remek szolgálatot fog tenni immunrendszerünk erősítésére, ellenállóképességünk növelésére. És persze az ízélmény sem elhanyagolható szempont. 😉 Hozzávalók: 5 nagy fej hagyma, 1 csomag vegyes zöldség, 1 csomag spenót, 3 evőkanál kókuszzsír, 3 teáskanál só, 2 teáskanál Erős Pista, 1 teáskanál őrölt gyömbér Elkészítés: Nekiveselkedtem, és a hagymákat félkarikákra vágtam. Egy edényben felhevítettem a kókuszzsírt, amelyen néhány perc alatt átfonnyasztottam a hagymát. Közben elkevertem a sóval és a gyömbérrel. Következett a sorban a vegyes zöldség és a spenót, majd az Erős Pista. Mind a fazékba kerültek, és rögvest fel is öntöttem az egészet 2 liter vízzel. Forrástól számítva 25 percig főztem. Jó étvágyat hozzá, és jó egészséget kívánok! 💓

Zelleres-babos "humusz"

Amikor a gyorsaság az elsődleges szempont, tökéletes ez a recept. Ezenfelül tápláló, könnyen beszerezhető alapanyagokból készül, és istenien finom! A receptről készült videó itt tekinthető meg:  Zelleres-babos "humusz" Hozzávalók: zellerlevél, 2 doboz csicseriborsó konzerv (lé nélkül), 1 doboz babkonzerv, 2-3 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál mustár, 2 teáskanál só, füstölt pirospaprika, őrölt kömény, őrölt bors Elkészítés: A hozzávalókat egész egyszerűen tálba raktam, és alaposan eldolgoztam botmixerrel. Jó étvágyat hozzá!

Élesztőpástétom

Oké, a neve talán elrettentő ennek a receptnek (fővés közben a szaga nemkülönben), ám higgy nekem, kipróbáltam többször is, és azt kell mondjam, hogy mennyei! Egy éjszakát pihentetve a hűtőben csodásan összeérnek az ízek, és az élesztőszag is eltűnik belőle. Hasznos információként megjegyezném, hogy nálam az egy bögre az pontosan 2,5 dl-t jelentett. Amint az a bejegyzés végén látható lesz a fotón, bizony egy receptnél nagyon nem mindegy, hogy mekkora is az a bögre. 😅 Hozzávalók: 1 bögre zsemlemorzsa, 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 csomag élesztő (50 g-os), 1 bögre víz, 2 teáskanál só, őrölt bors, 1 teáskanál pirospaprika, 2 teáskanál őrölt kapor Előkészületek: A vöröshagymát apró kockákra vágtam, a fokhagymát megpucoltam és lezúztam. A bögrényi vízben elkevertem az élesztőt, és szép sorban beleszórtam az összes fűszert. Elkészítés: Egy serpenyőben felhevítettem az olajat, és aranybarnára pirítottam benn