Ugrás a fő tartalomra

Újévi pikáns lencsefőzelék

Lencsét enni természetesen nem csak újévkor szabad, hiszen tele van hasznos tápanyagokkal, és finom is.

Ez a recept azoknak kedvez, akik szeretik az erőteljesen magyaros ízeket, és a csípős ételektől sem riadnak vissza. 😋

Hozzávalók:

  • 1 csomag vöröslencse (500 g-os),
  • 5 fej vöröshagyma,
  • 8-10 gerezd fokhagyma,
  • 3 evőkanál kókuszzsír,
  • fél doboz szójajoghurt (500 g-os),
  • 1 teáskanál Erős Pista,
  • 4 teáskanál só,
  • 0,5 l víz

Elkészítés:

Előző éjszaka beáztattam a lencsét.

Első lépésként felkockáztam a vöröshagymát.

Felhevítettem a kókuszzsírt, majd erős lángon átpirítottam rajta a vöröshagymát, amit rögtön sóztam.

Közben elkészítettem a habarást, ami mindössze annyiból állt, hogy a joghurthoz hozzákevertem az Erős Pistát.

Takarékra vettem a gázt, és a fokhagymát is az edénybe szórtam, amelyet előzőleg a kés lapjával szétnyomtam, majd durvára vágtam.

Egy percig pirítottam tovább a hagymákat, folyamatosan kevergetve.

Az edénybe került a lencse és a víz is. Miután az egészet felforraltam, takarékon, lefedve főztem 25 percig.

Mielőtt elzártam alatta a gázt, hozzákevertem a habarást, amivel újabb 5 percig főztem.

Grillezett burgonyapogácsával tálaltam.

Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Almás-gesztenyés márványka

Amikor kitaláltam ezt a receptet, nem gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű és főleg ilyen nagyon finom lesz! Az arányokat igazából menet közben kísérleteztem ki, ám a végeredmény egy meglepően puha és könnyed édesség lett. 😋 Hozzávalók: 5 db alma , 1 csomag fagyasztott gesztenyepüré (cukrozatlan, 250 g-os), 5 evőkanál nádcukor, 3 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál almaecet, 2 dl apró szemű zabpehely, 1 csomag sütőpor, 1 marék mazsola, csipet só  Elkészítés: Elővettem egy tálat, belereszeltem a meghámozott almákat; majd sorban hozzáadtam a kiolvadt gesztenyemasszát, a cukrot, mazsolát és a sót. Alaposan elkevertem, utána pedig egy másik tálkába kimértem a kakaóport. Az almás egyveleghez öntöttem az ecetet, rászórtam a sütőport, végül pedig a zabot. Összedolgoztam, és a felét átküldtem a kakaóporhoz, amivel szintén jól elkevertem. Egy tortaformát kibéleltem sütőpapírral, és egy kanál segítségével egyik-másik tálból felváltva adagoltam bele a kétféle mass...

Hapókos krumplikás papri

Nem, nem zakkantam meg😅, csak éppen derűs hangulatomban vagyok. (Ahogy az esetek kb. 90%-ában.😁) Szóval van ez a rém egyszerű recept, a paprikás krumpli. Hát én egy kicsit megbolondítottam ezzel-azzal. És jelentem, finom lett! 😊 A receptről videó is készült, amely a Vegán Haspók YouTube csatornán tekinthető meg.   Hozzávalók: 3 nagyobb krumpli, 2 szép padlizsán (lehetnek rosszarcúak is), 1 zellergumó, 2 fej hagyma, 1 liter víz, 2 evőkanálnyi napraforgó olaj, 3-4 teáskanál só, füstölt pirospaprika, őrölt kömény, őrölt bors ízlés szerint   Elkészítés: A felkockázott hagymákat lepirítottam némi olajon, közben fűszereztem. Erre jött a feldarabolt krumpli és zeller, majd 1 liter forró víz. Kb. negyed óráig főztem. Belekerült a padlizsán is, és újabb negyed óra fővés következett. És kész.

Krumpli rázva, nem keverve

Az elmúlt időben nemigen voltam aktív ezen a felületen. 😏 Sok változás történt az életemben, ahogyan bennem is. Blogomon valószínűleg továbbra is csak alkalomadtán bukkanok majd fel, viszont ha szeretnéd, követheted életem alakulását a Vegán Haspók nevű Instagram oldalamon és YouTube csatornámon, valamint személyes Instámon is ( oszlanszkyrita ) Az alábbi receptről készítettem egy videót ( Krumpli rázva, nem keverve ), ám a rend kedvéért ismertetem itt is.   Hozzávalók: burgonya,  olaj,  só-bors,  füstölt pirospaprika,  majoránna (Mennyiségek tekintetében hallgass a szívedre és az ízlésedre. 😉)   Elkészítés: A burgonyákat alaposan megmossuk, és hasábokra vágjuk. Egy jókora befőttesüvegben összekeverjük a többi hozzávalót. Az üvegbe öntjük a krumpliszeleteket, majd jó alaposan összerázzuk. (Közben táncolni is lehet, ahogy én tettem a videóban.🙈) Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ebbe szórjuk a jól befűszerezett krumpli hasá...