Ugrás a fő tartalomra

Borsós-lencsés-lecsós ragu

Zsírmentes, gluténmentes, teljesen növényi alapú ebéd. Akár ezt a nevet is adhattam volna az alábbi receptnek, bár ez nem annyira hangzatos. 😅 Tény viszont, hogy valóban nem használtam a raguhoz zsiradékot, a tészta kukorica-alapanyagú, a fasírt pedig hajdinából készült, és teljesen vegán. Az egész menüt egy órán belül össze tudtam rakni, bár hozzáteszem, hogy a fasírt porból készült, a tésztát pedig csak ki kellett főzni, tehát magát a ragut számolom be úgy, mint saját receptet. Ehhez pedig még 20 perc sem kellett. 😉

Hozzávalók:

  • 3 fej hagyma,
  • 1 doboz lencsekonzerv,
  • 1 doboz zöldborsó konzerv,
  • 1 üveg lecsó,
  • 2 evőkanál keményítő,
  • 2 evőkanál dijoni mustár,
  • 2 teáskanál só

Elkészítés:

Első körben összeszedtem magam, és persze a hozzávalókat az aktuális ebédhez, és felsorakoztattam őket a konyhapulton.

Második lépésként elkészítettem a fasírtot. Roppant egyszerű dolgom volt: a megvásárolt porhoz hozzáöntöttem 3 dl forró vizet, majd alaposan elkevertem.

Két kanál segítségével tepsibe halmoztam a fasírtokat, és betettem őket sülni a forró sütőbe.

Közben a tésztát is megfőztem 8 perc alatt lobogó sós vízben, majd leszűrtem.

Következett a lényegi rész: a ragu. 😊 Ehhez felkockáztam a hagymákat, és egy serpenyőben 1 dl vizet hozzáadva, közepes lángon lepirítottam.

Hozzáadtam a sót, a borsót, valamint a lencsét. Utóbbinak felfogtam a levét, amit összekevertem a keményítővel. A serpenyőbe került még a mustár, valamint a lecsó is.

Végezetül hozzáöntöttem a raguhoz a keményítőt, és újra felforraltam az egészet.

A ragut tésztára szedtem, tányérra pakoltam a fasírtokat, és friss rukkolával tálaltam.

Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Almás-gesztenyés márványka

Amikor kitaláltam ezt a receptet, nem gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű és főleg ilyen nagyon finom lesz! Az arányokat igazából menet közben kísérleteztem ki, ám a végeredmény egy meglepően puha és könnyed édesség lett. 😋 Hozzávalók: 5 db alma , 1 csomag fagyasztott gesztenyepüré (cukrozatlan, 250 g-os), 5 evőkanál nádcukor, 3 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál almaecet, 2 dl apró szemű zabpehely, 1 csomag sütőpor, 1 marék mazsola, csipet só  Elkészítés: Elővettem egy tálat, belereszeltem a meghámozott almákat; majd sorban hozzáadtam a kiolvadt gesztenyemasszát, a cukrot, mazsolát és a sót. Alaposan elkevertem, utána pedig egy másik tálkába kimértem a kakaóport. Az almás egyveleghez öntöttem az ecetet, rászórtam a sütőport, végül pedig a zabot. Összedolgoztam, és a felét átküldtem a kakaóporhoz, amivel szintén jól elkevertem. Egy tortaformát kibéleltem sütőpapírral, és egy kanál segítségével egyik-másik tálból felváltva adagoltam bele a kétféle masszát.

Az erőleves legyen veled

Ezekben a hideg időkben bizony meg kell támogatnunk a szervezetünket valami jóóóóó erős étellel. 😀 Remek alternatíva erre egy tányér forró, csípős erőleves, amelybe extra mennyiségű zöld hozzávalót főztünk bele. Remek szolgálatot fog tenni immunrendszerünk erősítésére, ellenállóképességünk növelésére. És persze az ízélmény sem elhanyagolható szempont. 😉 Hozzávalók: 5 nagy fej hagyma, 1 csomag vegyes zöldség, 1 csomag spenót, 3 evőkanál kókuszzsír, 3 teáskanál só, 2 teáskanál Erős Pista, 1 teáskanál őrölt gyömbér Elkészítés: Nekiveselkedtem, és a hagymákat félkarikákra vágtam. Egy edényben felhevítettem a kókuszzsírt, amelyen néhány perc alatt átfonnyasztottam a hagymát. Közben elkevertem a sóval és a gyömbérrel. Következett a sorban a vegyes zöldség és a spenót, majd az Erős Pista. Mind a fazékba kerültek, és rögvest fel is öntöttem az egészet 2 liter vízzel. Forrástól számítva 25 percig főztem. Jó étvágyat hozzá, és jó egészséget kívánok! 💓

Élesztőpástétom

Oké, a neve talán elrettentő ennek a receptnek (fővés közben a szaga nemkülönben), ám higgy nekem, kipróbáltam többször is, és azt kell mondjam, hogy mennyei! Egy éjszakát pihentetve a hűtőben csodásan összeérnek az ízek, és az élesztőszag is eltűnik belőle. Hasznos információként megjegyezném, hogy nálam az egy bögre az pontosan 2,5 dl-t jelentett. Amint az a bejegyzés végén látható lesz a fotón, bizony egy receptnél nagyon nem mindegy, hogy mekkora is az a bögre. 😅 Hozzávalók: 1 bögre zsemlemorzsa, 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 csomag élesztő (50 g-os), 1 bögre víz, 2 teáskanál só, őrölt bors, 1 teáskanál pirospaprika, 2 teáskanál őrölt kapor Előkészületek: A vöröshagymát apró kockákra vágtam, a fokhagymát megpucoltam és lezúztam. A bögrényi vízben elkevertem az élesztőt, és szép sorban beleszórtam az összes fűszert. Elkészítés: Egy serpenyőben felhevítettem az olajat, és aranybarnára pirítottam benn